Méltó volt a búcsú a kivételes pályafutáshoz: a kaposvári Bence Balázs utolsó versenyén, a Budapesten megrendezett lovastorna-világbajnokságon bejutott a döntőbe, ahol végül a 11. helyet szerezte meg az erős mezőnyben. A Lovasakadémia SC 25 esztendős, válogatott klasszisa a jövőben sem szakad el szeretett sportágától, hiszen edzőként és futószárazóként folytatja.

A magyar rendezésű világbajnokságon 22 nemzet legjobbjai szálltak harcba a helyezésekért a Nemzeti Lovardában. A kaposváriak ezúttal is fontos szerepet kaptak: szövetségi kapitányként Villányi Krisztina, résztvevőként pedig Bence Balázs és Somogyi Eszter tett sokat a válogatott sikereiért. Balázs számtalan komoly erőpróba után az utolsó versenyén vett részt.

„Ez a nap is eljött: egy pályafutás lezárul, és egy másik elkezdődik. Azt valószínűleg csak mi ketten tudjuk, hogy ez az elmúlt húsz év mennyi küzdést, nehéz döntést, szép élményt és pillanatot hozott, mennyi nehéz választás és mennyi reménytelen helyzet volt. Sajnos, Bazsinak nem adatott meg, hogy egy ló kísérje végig pályafutását, viszont 29 olyan ló volt, amivel nemzetközi szinten versenyzett, és – bár ilyen rekord nem létezik – de talán ebben csúcstartó!” – osztotta meg tanulságos gondolatait Villányi Krisztina szövetségi kapitány, Balázs edzője.

„Húsz éve nem gondoltam volna, hogy idáig el tudok jutni, és ennyi mindent sikerül elérnem – tette hozzá Bence Balázs, aki a hazai környezetben, Kaposváron elhódított junior Európa-bajnoki címével robbant be a köztudatba még 2014-ben, majd a felnőtt élmezőnyben is példásan helyt állt. – Eljött az utolsó verseny ideje, köszönök mindent azoknak, akik mellettem álltak és segítettek, de főleg a családomnak, és aki nélkül ez nem jöhetett volna létre, Villányi Krisztinának.”

Balázs a kötelező gyakorlatára magas pontszámot kapott, és ezzel szoros versenyben a 8. helyen mutatkozott be. A folytatásban nem szegődött mellé a szerencse, és a 12. helyen várta a hétvégét. A technikai kűrben Balázs Forma-1 témájú produkcióját magabiztosan mutatta be, majd a vasárnapi gyakorlat is kiválóan sikerült, így végül a 11. helyen fejezte be a világbajnokságot.

 

 

Somogyi Eszter ugyancsak kitett magáért

A hölgyek mezőnyében is szoríthattunk kaposvári indulónak: Somogyi Eszter egy remek gyakorlattal tette le a névjegyét a 39 fős mezőnyben, és a folytatásban is bizonyította tudását. Végül a 19. helyen fejezte be vb-szereplését úgy, hogy mindössze egytized ponton múlt a top 15-ös fináléba kerülés.