Kellemes visszagondolni az utóbbi időszakra, hiszen a bajnokságban kifejezetten jól startoltunk el. A Debrecen elleni mérkőzésünk után sikerült Kecskemét ellen is a három pontot szereznünk; annak ellenére is, hogy az alföldiék első szettet megnyerték.

A Bajnokok Ligájában is vettük az első akadályokat. Bár a horvát csapat visszalépett, ennek ellenére az albán csapat ellen meg tudtuk magunkat mutatni. A koronavírus-járvány sajnos majdnem beleszólt ott is az utazásunkba, bár akkor még nem a mi oldalunkról mutatkoztak gondok. Sajnos ez a 2. fordulóban már velünk kapcsolatban sem volt elmondható, hiszen a Kecskeméti RC elleni meccsnapon reggel készült teszt másnapra kimutatta, hogy pozitív lettem.

Elég fura érzés visszagondolni a szituációra, amikor is megtudtam az információt. Első pillanatban nem igazán tudtam, hogy hogyan reagáljak, vagy legalábbis sok minden átfutott a fejemben, hogy mégis mit és hol tehettem, amiért elkaptam. Ezen a dolgon még pár gondolatig járattam a magam, majd arra a konklúzióra jutottam, hogy ez egy véletlen „szerencsétlenség” következménye, ami ellen még, ha próbáltam védekezni is, bekövetkezett.

A történet iróniája, hogy március óta, amikor is a járvány első hulláma elért minket, magyarokat is, igyekeztem a rendelkezésemre álló médiában (instagram, felkeresések útján videó-interjúban stb) az embereket informálni, hogy hogyan tegyenek az ellen, hogy megfertőződjenek valamint, hogy ha meg is fertőződnek, hogyan akadályozzák a terjedését.

A karma pozitív oldala szerencsére visszajutott hozzám, hiszen míg korábban a karanténba szoruló időseknek segítettem ételt, gyógyszert és egyéb fontos napi szükségleteket beszerezni, most a saját karanténomban is jelentkeztek önkéntes vállalkozók, akik folyton segítették a minden napjaimat.

Használtam maszkot, kézfertőtlenítőt és olykor kesztyűt is, ha bizonyos helyzetben elkerülhetetlen volt. Nem jártam sok ember közé kikapcsolódni, vagy csak általánosságban nem tettem ki magam a helyzetnek és mégis elért a második hullámban. Ez talán egy tanulság lehet arra nézve, hogy egyszer mindenkin átmegy majd a vírus. A kérdés, hogy hogyan reagálunk rá?

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Akár egy pozitív teszteredményről értesítenek bennünket, akár tünetek jelentkeznek a legfontosabb, hogy higgadtan átgondoljuk: mit tehetünk annak érdekében, hogy a legkisebb kárt szenvedjük el saját magunk és közvetlen- és tágabb környezetünk.

Amennyiben tüneteink jelentkeznek, azonnal forduljunk a háziorvosunkhoz vagy sürgősségire a további információk begyűjtéséért!

Továbbra is fontos, hogy a mindennapokban maszkot és kézfertőtlenítőt használjunk olyan helyen, ahol zárt térben kell tartózkodjunk vagy akár szabad levegőn is, ha nem tudjuk betartani a kellő távolságot embertársainktól. Külföldről hazaérkezőknek véleményem szerint nagy felelőssége van abban, hogy milyen helyzet alakul ki a közeljövőben járványügyi szempontból Magyarországon. Nagy önfegyelmet igényel, hogy ha hazajövünk szeretteinkhez, akkor ne egyből a nyakukba ugorjrunk, mert akár veszélyeztethetjük a jövőben az egészségüket, a munkaképességüket is. Az állami árazás nagyban csökkentette a tesztek árát, ezzel fordítottan arányosan nőtt a várakozási idő, hiszen sokan elkezdték igénybe venni a szolgáltatást. Emiatt türelmesnek kell maradnunk időpont foglalás szempontjából illetve a teszt során vett minták kivizsgálásával kapcsolatban.

Visszatérve a röplabdára, a következő események, amik jönnek velünk szembe: október 25., vasárnap a MAFC csapata ellen, és az ezt követő héten a csapat utazik Romániába játszani egy román és egy lengyel csapat ellen. A kellemetlenség az egészben, hogy mint sportoló jelenleg az első negatív tesztemet követő 4 hétben el leszek tiltva a mérkőzéseken való játéktól.

A legrosszabb következménye számomra ez, mégpedig az eltiltás, hiszen pozitív volt a tesztem, mégis teljesen tünetmentesen ment át rajtam a vírus, és ezek ellenére sem tudok visszatérni a pályára. Titkon remélem, hogy a teljeskörű kardiológiai vizsgálat és a negatív teszt enyhít majd a sportkorház és a Magyar Röplabda Szövetség álláspontján. Szerencsére addig is edzeni elkezdhetek a karantén és a negatív tesztet követően, de nehéz lesz mentálisan kibírni azt a tényt, hogy bár a munkát elvégezhetem, a gyümölcsét mégsem élvezhetem. De ahogy a mondás is tartja:
„Ha hajlandó vagy többet tenni, mint amennyit fizetnek, akkor végül többet fizetnek, mint amennyit teszel.” – Ismeretlen szerző