Sport-berkekben is szokták mondani: a történelem néha ismétli önmagát. A kaposvári csapatokkal kapcsolatban talán a Rákóczi a legjobb példa minderre, hiszen a zöld-fehérek labdarúgók nem egyszer vitték már véghez azt a bravúrt, hogy két év alatt az NB III-ből az élvonalig jutottak – és sajnos az ellenkezője is megtörtént velük. A legutóbb éppen az elmúlt hétvégén, amikor a soroksári vereséggel eldőlt, hogy az együttes elbúcsúzik a másodosztály mezőnyétől.

2019 tavaszán, szezon közben, talán csak az igazán elvakult Rákóczi-drukkerek hittek abban, hogy kedvenceik feljuthatnak az élvonalba, és a végén mégis sikerült a bravúr. Alig két év elteltével, ahogy közeledett a pontvadászat vége, már csak a végsőkig kitartó szurkolók bíztak a bennmaradás kivívásában. Nos, ezúttal el kellett könyvelni a fájó búcsút. Sokat mondó adat, hogy február óta nem nyert bajnoki mérkőzést a csapat, ami nem csak a szurkolókat viselte meg, hanem a vezetőket és a játékosokat is. A 2020/2021-es évadot még Waltner Róbert vezetőedző irányításával kezdte el a társaság, aztán érkezett Várhidi Péter, a tavaszi hajrá mérkőzésein pedig előbb Disztl László, majd Barna László neve is bekerült a jegyzőkönyvekbe az együttes szakvezetőjeként. Az elmúlt hetekben sajnos semmi nem segített a hitét vesztett társaságon.

A Rákóczi 37 forduló alatt 7-szer nyert, 12-szer játszott döntetlent és 18 alkalommal hagyta el vesztesen a játékteret. A fiúk 33 gólt rúgtak és 64-et kaptak, ráadásul még egy pontlevonás is sújtotta őket, amit jogosulatlan játék miatt kaptak. Vasárnap délután, Soroksáron csak egy eredmény volt, ami életben tartotta volna a halvány reményeket: a győzelem.

„Taktikailag is készültünk a mérkőzésre, de inkább a fejekben kellett rendet tenni. Ebben a helyzetben is sportembernek kell maradni. Ha valaki aláír egy szerződést, akkor nemcsak a klubnak van felelőssége, hanem a játékosnak is. A Pécs ellen nyolc olyan játékos volt a kezdőben, aki egy éve még az NB I-ben játszott. Ez a játékosállomány többre hivatott az kiesőhelynél, így az önbecsülésükért is küzdeniük kell a hátralévő mérkőzéseken” – nyilatkozta Barna László vezetőedző a klub honlapján.

A fiúk sokáig jól tartották magukat, a hajrában aztán a házigazda háromszor is beköszönt, így kialakult a 3:0 arányú végeredmény. A tényt el kell fogadnunk: a kaposvári zöld-fehérek kiestek az NB II-ből, és egyelőre nagy kérdés, hogyan alakul majd az együttes és a csapatot működtető gazdasági társaság jövője. A klub 2023-ban lesz 100 éves; addig is: reméljük a legjobbakat!

(fotó: rakoczifc.hu)