Nem feledjük legjobbjainkat!

Húsz évvel ezelőtt, 2000 tavaszán, gála keretében köszöntötték „az évszázad kaposvári sportolóit” az Együd Árpád Művelődési Központban. A szavazás eredményeként a legjobb sportoló Borhi Zsombor kétseres világbajnok kajakozó, a legjobb edző Kovács László, a Középület-kivitelező Adorján SE uszonyos és búvárúszóinak mestere, a legjobb csapat pedig a Pini-Kaposvár SE férfi-röplabdaegyüttese lett. Az elmúlt évszázad kaposvári sporteseményének pedig az 1975. augusztus 30-i Rákóczi–Vasas-labdarúgómérkőzést választották meg a sportbarátok.

Az 1972-es születésű Borhi Zsombor tizenegy éves korában ismerkedett meg közelebbről a kajaksporttal, és kiemelkedő pályafutást zárt jó pár esztendővel később. Sikerült eljutnia a csúcsra: kajak egyesben, 500 méteren, 1994-ben, illetve előtte egy évvel, kajak kettesben, 10 ezer méteren, 1993-ban világbajnoki címet szerzett. Emellett Európa-bajnoki címnek, főiskolai világbajnoki címnek és magyar bajnoki címeknek is örülhetett. Háromszor választották az év felnőtt sportolójának Kaposváron. Mindent egybevetve, teljesen megérdemelten szolgált rá a 2000-ben átadott címre. Borhi a Testnevelési Főiskolán kajak-kenu szakedzőként diplomázott, a 2002-es önkormányzati választások óta pedig megszakítás nélkül, egyéni körzetben megválasztott képviselő. 2014 óta Kaposvár alpolgármestere, így nem szakadt el a sporttól sem.

Kovács László mesteredző már az ezredfordulón is büszke lehetett tanítványaira, az azóta eltelt két évtizedben aztán bőven folytatódott a sikertörtnet. Az Adorján SE legjobbjai felnőtt és junior világ- és Európa-bajnoki címeket is nyertek, és időről időre felnőtt egy-egy új, az elődökhöz képest semmivel sem gyengébb generáció a városi fürdő medencéjében. A neves szakember 18 évesen, 1975-ben tartotta az első edzését, és az elmúlt 45 esztendőben több mint 60 sportolója jutott ki uszonyosúszó világversenyekre, és több mint negyvenen térhettek haza éremmel.

Most már sokkal többet tudok erről a szakmáról: folyamatosan tanulok, újabb és újabb tapasztalatokat gyűjtök. S még egy nagyon fontos dolog: türelmesebb vagyok, mint a kezdetekben. A magyar sport egyik legnagyobb problémája, hogy azonnal várjuk az eredményt, pedig a dolog nem így működik, pontosabban nem így kellene működnie. Először fel kell építeni az alapot, s utána várhatjuk az eredményt. Na, ehhez kell nagy-nagy türelem és kitartás” – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt Kovács László az edzői hitvallásáról.

A mester „leg”-jei

Az első világbajnoki érem?
1980-ban Olaszországban, Bolognában a 4×200-as váltó tagjaként szerzett bronzot Gyors Róbert.
Az első arany?
1991-ben Athénban a junior Európa-bajnokságon ifjabb Kovács László  a 4×200-as váltó tagjaként állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Az első felnőtt világbajnok?
Vinkler Péter 2002-ben, Görögországban, Patraszban a 800 és az 1500 méteres uszonyos úszást is világcsúccsal nyerte.

Az első női vb-cím?
2003-ban Koreában, Wirtz Melinda új korosztályos világcsúccsal nyerte az 1500 méteres uszonyos úszást a junior vb-n.

Az első felnőtt somogyi női világbajnok?
A leányom, Kovács Zsófia 2009-ben Szentpéterváron győzött a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban.

A legjobb csapat címet az akkor még csak ötszörös bajnok és ötszörös kupagyőztes kaposvári férfiröplabdázók érdemelték ki, akik 1992-ben szerezték meg első aranyérmüket, és ezután már nem volt megállás. Igaz ugyan, hogy 2017 óta várni kell az újabb elsőségre, de a klub így is rekordbajnok hazánkban az eddig begyűjtött 18 bajnoki serleggel.

Gyorsan megy az idő: lassan már 45 éve játszotta első NB I-es bajnoki mérkőzését a Kaposvári Rákóczi futballcsapata. A zöld-fehérek Burcsa Győző két góljával győzték le a Vasast. Felbolydult a város 1975 nyarán: maguk a szurkolók kezdték el felépíteni a stadiont. Több százan dolgoztak társadalmi munkában, és két hónap alatt elkészült a csapat otthona. A Vasas elleni bemutatkozó meccset 22 ezer néző figyelte a helyszínen. A később, a válogatottságig jutó Burcsa Győző előbb egy fejesgóllal, majd egy tizenegyessel vette be a nagyhírű fővárosiak hálóját. Csoda-e, hogy a kaposvári sportbarátok ezt a meccset választották az évszázad helyi sporteseményének?

Én, mint fiatal játékos, az NB I-be küszöbén itt léptem át, és csak kellemes élményeim vannak – mondta néhány évvel ezelőtti visszaemlékezésében Burcsa Győző. – Mindig jó szívvel gondolok vissza erre az időszakra, a Vasas ellen szerzett két gól pedig örök élmény. Ezekre úgy emlékszem, mintha ma lettek volna, mindkettőt a déli kapuba szereztem. Ennek van egy sztorija is: Márton József és én voltam kijelölve a tizenegyes végrehajtására. Józsi, mint csapatkapitány és legidősebb játékos odajött hozzám, és azt mondta: Győzőke, rúgd te. Én odamentem és berúgtam. Ez a gól végig kísért a pályafutásomon, és megtanultam, hogy vannak olyan helyzetek, amikor el kell vállalni a tizenegyest vagy mást is.

Burcsa Győző Kaposvár után a Videotonhoz igazolt. Később bekerült a válogatottba, UEFA Kupa-döntőt játszott, eljutott Mexikóba, és Franciaországban volt profi. 

Kaposvári Rákóczi-Bp. Vasas 2-0 (0-0)
Kaposvár, Rákóczi Stadion 22 000 néző
Rákóczi: Hegedűs-Kanyar, Ágfalvi, Márton, Konrád, Németh – Nagy, Burcsa – Varga, Kováts, Turai (Csépán). Edző: Mathesz Imre
Gólszerző: Burcsa 2.

A rendezők három különdíjat is átadtak a sokak számára máig emlékezetes gálán, amelyen egyébként a kaposvári sportcsapatok képviselői zenés-táncos produkciókkal is tapsra ragadtatták a közönséget. Az első kaposvári Európa-bajnoknak (Farkas János lábteniszező, 1991), az első kaposvári magyar bajnoknak (Szegfy László birkózó, 1929) és az első kaposvári magyar bajnokcsapatnak (Kaposvári Dózsa ökölvívás, 1959). A gála teljes bevételét a kaposvári kórház gyermekosztályának ajánlották fel. Az akkori esemény ötletgazdájaként és szervezőjeként ma is azt mondom: a sportban is csak akkor lehet jövőnk, ha tiszteljük és elismerjük a múlt nagyjait.

(fotók: kaposvári sport archívum)