Végre kaposvári színekben szereplő sportolóért is izgulhatunk a július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpiai játékokon! A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola 24 éves úszója, Halmai Petra a 4×100 méteres mix vegyes váltó tagjaként száll majd vízbe Japánban.

A közelmúltban a fővárosban rendezték meg az úszó Budapest Bajnokságot, amely az utolsó olimpiai szintúszási lehetőség volt a magyar úszók számára. Az eseményen a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola felnőtt úszója, Halmai Petra az olimpiai kerettagságának megvédése céljával állt rajthoz. A versenyen eldőlt, hogy Petra maradt 100 méteres mellúszásban a legjobb B szintes mellúszó, és a budapesti Európa-bajnokság után, a 4×100 méteres mix vegyes váltó tagjaként a tokiói olimpián is elundulhat. A sportolónő már el is utazott Japánba, és várja az úszóversenyek kezdetét.

A 24 esztendős Halmai Petra 2006-ban lett a Dombóvári Sportiskola Egyesület igazolt versenyzője. 2012-től Székesfehérváron végezte középiskolai tanulmányait, és a Hullám 91 UVE versenyzőjeként folytatta pályafutását. 2017-ben amerikai ösztöndíjat kapott a Florida állambeli Florida Golf Coast Egyetemre, és ezzel egy időben leigazolta a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola. 2018 decemberében szerezte első felnőtt bajnoki címét rövidpályán, 200 méteres mellúszásban. 2020-ban aztán nagymedencés magyar bajnoki címet szerzett 100 méteren, és az elért időeredményével bekerült a magyar úszóválogatottba.

És ha már úszás és Kaposvár: vásosunk szülötte, a most 43 éves Virth Balázs Kapás Boglárka edzőjeként lesz ott Tokióban. A magyar klasszis az elmúlt időszakban több versenyen is szerepelt, illetve edzett a kaposvári Csik Ferenc Sport­uszodában. Kapás már világbajnoknak és hétszeres Európa-bajnoknak, illetve olimpiai bronz­érmesnek vallhatja magát, és a remények szerint az eredménysor legbecsesebb darabja még ezután következik a sorban.  Virth Balázs korábbi versenyzője, Gyurta Dániel 2012-ben, Londonban az olimpiai bajnoki címig jutott.

Érdekesség, hogy még öt somogyi kötődésű sportoló is ott lesz az olimpián, a siófoki úszó Németh Nándor, valamint a kézilabdázó Tomori Zsuzsanna (Siófok KC), Kiss Nikolett (Siófok KC), Kovacsics Anikó (FTC) és Vámos Petra. A 2000-ben született, junior Európa-bajnok Vámos öt évet töltött Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémián. 2019-ben végzett, és akkor igazolt Debrecenbe.