Május 12-e igazi ünnepnap volt a kaposvári sport számára: ekkor rendezték a 42. Magyar Kerékpáros Körverseny, a Tour de Hongrie első szakaszát, és az elitmezőny tagjai a Vásártéri úton értek célba.

A viadal történetének eddigi legerősebb mezőnye állt rajthoz a múlt szerdán, Siófokon, hogy teljesítse az idei szakaszokat. Az előzetes rajtlistán 22 csapat 132 versenyzője szerepelt öt kontinens 27 országából. Az országúti kerékpárosok a Balaton déli partján, Balatonföldvár után kanyarodtak a somogyi dombok felé, de a szakasz második felében, Balatonboglárnál még visszatértek egy időre a tó partjára. A 173 kilométeres etap egy Kaposvár körüli kör után a belvárosban, a Vásártéri úton ért véget. A befutó hatalmas izgalmakat hozott: mezőnyhajrá döntött az elsőségről, és ebben a német Phil Bauhaus bizonyult leggyorsabbnak.

Akik végigizgulták a Vásártéri úti befutót, igazi sport élménnyel gazdagodtak, hiszen testközelből láthatták a nagyszabású rendezvényt és a klasszis bringásokat. A helyi sportélet kiválóságai közül többen nem csak szurkoltak, hanem kreatív ötletekkel lepték meg a szervezőket. Az NDC DANCEsport táncosai a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola birkózóinak közreműködésével egy hatalmas kerékpárt építettek a Városligetben – a fiatalok egy bicikli kerekeit formálták meg, és a levegőből úgy tűnt, mintha azok forogtak volna.

Kaposvárra egyébként csaknem két évtized után tért vissza a Magyar Körverseny karavánja. Először még 1935-ben volt befutó helyszíne a város; akkor a remek formában versenyző és az összetett első helyezést is begyűjtő Németh Károly nyert. 1963-ban az NDK-beli Krause diadalmaskodott, 2002-ben pedig két etap-győztest is avatott Kaposvár.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz a kaposvári befutót követően úgy nyilatkozott: reméli, hogy a turizmus és a gazdaság újraindítása is olyan látványos és erőteljes lesz, mint ahogy a Tour de Hongrie is elindult.

(fotó: tourdehongrie.hu)