A Grand Slam a sportág legrangosabb sorozatának, a World Judo Tournak egyik kiemelt eseménye. Az idei, első budapesti Grand Slam olimpiai kvalifikációs verseny, aki érmet szerez a magyar fővárosban, az nagy lépést tesz a 2021-es tokiói olimpia felé. A magyar fővárosban az IJF World Judo Tour keretében eddig öt Grand Prix-viadalt rendeztek. Az idei az első Judo Grand Slam Hungary. A nevezések a pandémiás körülmények ellenére nagy létszámot hoztak, hatvanegy ország 409 judósa került fel a sorsolási táblára.

A 60 kg-ban induló, még csak junior korú Naji Dávid, a Kaposvári Judo Klub kiválósága okozta az első versenynap legnagyobb meglepetését azzal, hogy pályafutása első Grand Slam-versenyén a korábbi junior VB bronzérmes brazil Torres és a francia Európa-bajnok Khyar legyőzésével a legjobb nyolc, majd a világranglista 6. helyén álló kazah Kirgizbajev ellen már a legjobb négy közé verekedte be magát – kazah ellenfelét óriási bravúrral az utolsó másodpercekben győzte le.

Férfi 60 kilogrammban tíz éve nem járt magyar dzsúdós ilyen magasságokban nagy nemzetközi versenyen. Najinak voltak jó pillanatai az elődöntőben és a bronzmeccsen is, de végül ipponnal kapott ki a rutinosabb, világbajnoki ezüstérmes orosz Msvidobadzétól, majd a portugál Lopestől is, így végül az 5. helyen zárt, ami hatalmas siker – összegezte a látottakat Böröcz Zsolt vezetőedző.