Megvalósult a röplabdás lányok álma

Megvalósult a röplabdás lányok álma

Az elmúlt évek legjobb eredményét érte el a kaposvári női röplabda utánpótlás azzal, hogy az U21-es és az U19-es korosztály is eljutott az országos hatos döntőig. A juniorok fináléjában az 1. MCM-Diamant RÖAK lányai a negyedik helyet szerezték meg úgy, hogy a Budaörsöt és a Vasast is megelőzték, az ifjúsági döntő viszont még rájuk vár, péntektől vasárnapig Békéscsabán versengenek majd a végső helyezésekért.

Röplabdás szakmai nap az Arénában

Nagy sikerű szakmai napot tartott a Kaposvár Arénában a Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely. Az egész napos program során a résztvevő csaknem negyven szakember elméleti előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon vett részt, majd megtekintette az 1. MCM-Diamant – Vasas Óbuda női Extraliga-rangadót.

Történelmet írtak a RÖAK utánpótlás-strandröplabdázói

Történelmet írtak a RÖAK utánpótlás-strandröplabdázói

A Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra páros sikere mellett megszületett a Kaposvári Röplabda Akadémia strandröplabda szakosztályának első utánpótlás érme is a múlt héten, a Budapest melletti Lupa-tónál. Az U14-es fiúk mezőnyében a Tóth Ágoston Szalaki Dominik duó a harmadik helyet szerezte meg.

Röplabda-népszerűsítő körútra indulnak a Diamant-lányok!

Röplabda-népszerűsítő körútra indulnak a Diamant-lányok!

Áprilisban nem csak a pályán, az Extraliga-kvalifikáció éles tétmérkőzésein bizonyíthatnak az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem női röplabdacsapatának tagjai, hanem a helyi általános iskolákban is komoly feladat vár a lányokra. Miklai Zsanett és társai sportág-népszerűsítő körútra indulnak, amelynek célja, hogy minél több fiatal lány szeresse meg a röplabdát és kezdjen el ismerkedni az alapokkal, majd a későbbiekben játsszon a különböző korosztályos együttesekben.

Eredményeink

2012-ben fiú gyermek és fiú ifjúsági csapatunk is magyar bajnoki címet szerzett.  
2013-ban a fiú gyermek csapat ezüstéremmel zárta az országos bajnokságot, az Országos Mini Kupában pedig bronzérem jutott fiataljainknak.
2014-ben a serdülők ezüstérmet szereztek a korosztályos országos bajnokság döntőjében, az ifjúsági, a gyermek és a mini csapat pedig egyaránt az előkelő negyedik helyen zárt.
2015-ben a fiú gyermek és a kis-mini csapat a magyar bajnoki címig jutott, a serdülők és az ifjúságiak pedig egyaránt bronzéremmel zárták az év fő versenyét.
2016-ban fiú ifjúsági csapatunk szerzett magyar bajnoki címet, a minik ezüst-, a serdülők bronzéremmel zárták az év fő versenyét
2017-ben a fiú serdülő csapat magyar bajnok lett, az ifjúsági csapat a magyar bajnoki ezüstéremig jutott, a leány kismini csapat pedig megnyerte a bécsi pünkösdi nemzetközi tornát.
2018-ban a fiú gyermekcsapat és a fiú ifjúsági csapat a magyar bajnokság bronzérmét érdemelte ki, a juniorok pedig megvédték előző évi elsőségüket. 

Az akadémia 2017 szeptembere és 2018 áprilisa között 20 tornát rendezett, a szövetség és a vendégcsapatok megelégedésére. Az országos bajnoki fordulók mellett három kiemelt rendezvényt is megszervezettünk: októberben a III. Lábas Judit emlékversenyt, februárban pedig a leány és fiú Országos Mini Bajnokság kiemelt kvalifikációs fordulóját. Az akadémia csapatai közül a leány mini korosztály az országban egyedüliként két csapattal, valamint a fiú ifjúsági, serdülő és gyermek korosztály jutott be az országos döntőbe. Részt veszünk a Magyar Röplabda Szövetség sportágfejlesztési programjában, tagjai vagyunk a Sport XXI Programnak.

A magyar röplabdázás számára történeti jelentőségű volt, hogy a sportág 2017-ben bekerült a TAO-támogatott labdajátékok közé. Akadémiánk felépítése az országban egyedülálló, így a 2017 őszén a szövetségnek beadott 103 sportágfejlesztési program között mintaprojektnek számít. A 2017/2018-as évadra vállaltakat teljesítettük.

Más egyesületekhez hasonlóan, tagdíjat is szedünk, amelynek összegét az elnökség havi 5000 forintban állapította meg. A befizetett összeg fejében a Kaposvári Röplabda Akadémia vállalja, hogy megfelelő helyszínen, felkészült és országosan is elismert szakemberek irányításával rendszeresen edzi, képezi a fiatal röplabdázókat, és gondoskodik folyamatos fejlődésükről. Az akadémia, közösen a felvevő-egyesületekkel, biztosítja a fiatalok versenyeztetését is: mérkőzés-szerelésüket, valamint eljutásukat a mérkőzések helyszínére, és több napos tornákon az ottani étkeztetésük, szállásuk költségeit is állja.

Terveink, céljaink

A munkát hasonló színvonalon és eredménnyel szeretnénk folytatni, és továbbra is fontos célunk, hogy a legtehetségesebb fiatalok eljussanak a felnőtt NB I-ig.

Terveink között szerepel a tömegbázisunk növelése, az igazolt sportolók számának folyamatos emelkedése. 

Mindezek mellett, Kaposvár egyetértésével és támogatásával, szeretnénk megtenni újra a lépéseket abba az irányba, hogy a Kaposvári Röplabda Akadémia az ország kiemelt utánpótlás-nevelő központja maradjon ebben a sportágban. Az ország legtehetségesebb fiataljainak szeretnénk magas szintű szakmai munkát, tanulási lehetőséget és kollégiumi elhelyezést biztosítani, és úgy gondoljuk, az új városi sportcsarnok felépülése után tovább bővülnek majd a lehetőségeink. 

Nem titkolt célunk, hogy egy komoly strandröplabda-bázist alakítsunk ki városunkban, és tudatosan, lépésről lépésre haladunk előre. Jelenleg több mint negyven, leigazolt utánpótláskorú versenyzőnk van, a többségük végig edzette a nyarat a Virágfürdőben három edzőnk irányításával, ráadásként több versenyen is rajthoz álltak fiatal kettőseink. Ezt a munkát szeretnénk folytatni az előttünk álló években, a legtehetségesebb párosainkat pedig immár az országos bajnokság tornáin is elindítjuk majd. És hogy a példaképek is testközelben legyenek, immár kaposváriként láthatjuk a versenyeken a legjobb magyar női párost, Lutter Esztert és Szombathelyi Szandrát. A két lánnyal nem véletlenül kötöttünk kétéves szerződést: mindketten nagyon motiváltak, továbbra is sikerre éhesek, és számos nemzetközi eseményen képviselik majd a várost és a klubot az olimpiai ciklus végéig, 2020 augusztusáig. Egyesületünk pedig, partnereinkkel együttműködve, jövőre szeretne hazai és nemzetközi versenyeket is Kaposvárra, Somogyba hozni.  

Számunkra is fontos, hogy a fiatalok ne csak a sportpályán, hanem az iskolapadban is megállják a helyüket. Egyesületünk egy sportolói pálya-modellt alakított ki: már a középiskolás korban segítjük a tehetségek tanulását és kollégiumi elhelyezését, illetve ösztöndíj-rendszert is szeretnénk kialakítani. Az érettségi után pedig a Kaposvári Egyetemmel kötött megállapodás jegyében biztosítjuk a röplabdázók megfelelő egyetemi képzése mellett a sportolás lehetőségét. Klubunk sportolói egyéni tanrendet, ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést is kaphatnak. 

A már meglévő nemzetközi sportkapcsolataink további erősítése (szerb, horvát, bosnyák, szlovén, osztrák).

Felmerülő infrastruktúra-problémáink megoldása egy röplabdás műhelycsarnok építésével, a város és a szövetség közreműködésével.

Edzőtáborok, nyári sport napközik szervezése, annak tárgyi és anyagi feltételeinek biztosítása.

Hátrányos helyzetű, esetleg roma származású sportolók integrációjának elősegítése a sporton keresztül.

Gyermekorvos, csapatorvos, pszichológus és több, tanító diplomával rendelkező pedagógus munkájának bevonása, annak költségeinek biztosítása. 

Versenyek, képzések, rendezvények kép és videó formátumú rögzítése, elemzés és dokumentálás céljából történő archiválása, szükség esetén oktatási segédanyagok készítéséhez felhasználása.

Elérhetőségeink

Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely Sportegyesület

Cím: 7400 Kaposvár, Somssich P. u. 18. Levelezési cím: 7400 Kaposvár. Pf.: 13.
Adószám: 18225947-1-14
Bankszámlaszám: 12072514-01314463-00100005
Elnök-ügyvezető: Orosz Ferenc (oroszferenc76 @ gmail.com, 30/227-8379)